
Hvem kan ikke lide når påstande kan underbygges med tal? GPS-data fra personbilstrafikken i Danmark giver hidtil usete muligheder for at få indblik i bl.a. turlængder og rejsemønstre i stor skala. Set i et cykelperspektiv er data ganske interessante i diskussionen om, hvor og hvor stort potentialet er, for at flytte bilister over på cyklen.
Flere undersøgelser har vist, at der gennemføres mange korte ture i bil, som lige så godt kunne foretages på cykel. Men hvor mange bilister kunne egentlig være cyklister? Det har Billund Kommune fået undersøgt og kortlagt ud fra en simpel betragtning:
- Bilture med en længde på 0,5 – 5 km kunne være foretaget på cykel
- Bilture med en længde på 0,5-15 km kunne være foretaget på elcykel
Kortlægningen er udført ved at inddele Billund Kommune i celler, som er farvelagt efter hvor stor en andel af turene med start eller slut i cellen, som potentielt kan overflyttes fra bil til cykel med udgangspunkt i turlængden. På afstande op til omkring 5 km er den almindelige cykel et konkurrencedygtigt alternativ til bilen, mens elcyklen er det på afstande helt op til 15 km eller mere.
43 % af bilturene kunne foretages på cykel eller elcykel
De overordnede resultater taler for sig selv: Der er helt sikkert potentiale for at få flere til at cykle i Billund Kommune. Ikke mindre end 32 % af alle kørte bilture i Billund Kommune har en længde på mellem 0,5 og 5 km. Disse ture vurderes at have det største potentiale for overflytning til cykel.
På distancer mellem 5-15 km udgør andelen af bilture yderligere ca. 11 % af alle de kørte bilture. Det er den andel der potentielt kan overflyttes til elcykel.
Selve kortlægningen viser, at der foretages mange korte bilture til og fra kommunens skoler. Men også turene til og fra de nyudstykkede boligområder i den sydvestlige del af Grindsted, foretages i høj grad i bil, selv på de korte afstande. Mindre overraskende er det at en meget stor andel af bilisterne med start- og slutmål omkring LEGOland og Billund Lufthavn, kommer langvejs fra.
Hvad kan det bruges til?
Står du og skal argumentere for hvorfor et cykelprojekt skal prioriteres? Eller mangler du input til en ny grøn mobilitetsplan? Med GPS-data fra biler er der en måde at få et visuelt og faktuel grundlag at træffe beslutning på.
Kortlægningen er et redskab til at udpege de områder i kommunen, hvor cykelpotentialet er størst og hvor cykelfremmeindsatser med fordel kan målrettes og prioriteres. De samlede tal for biltrafikkens andel på forskellige turlængder giver desuden mulighed for at opstille strategiske og målbare mål for de langsigtede investeringer i cyklisme.
Majken Kobbelgaard Andersen
2. oktober 2020 at 10:53
Interessant… Når man taler om omstilling fra benzin- og dieselbiler til el-biler, hvor mange kunne mon så med fordel omstille til en el-CYKEL, fremfor en el-BIL??