City Creators

A COWI blog about Urban Development

Hvordan er vejret på vejene?

Leave a comment

Screenshot at 2019-10-28 13-16-42

Middeltemperatur d. 28. oktober kl. 00-12 fordelt på kommuner

Det har stor værdi at forbedre mulighederne for at varsle om regn, sne og glat føre i så god tid som muligt – og så præcist som muligt. Det betyder også, at jo mere data, der kan indsamles på vejene, jo større er sandsynligheden for, at trafikanterne kan informeres om vejrforholdene i tide og bedst muligt i forhold til de faktiske, lokale forhold.

Samtidig kan indsatsen fra vejmyndighederne fokuseres bedst muligt, hvis glatføre kan håndteres hurtigt og præcist med en så effektiv indsats som muligt. Her er det også afgørende, at informationer om, hvor der kan være glat, er aktuelle og retvisende.

En stor andel af de biler, der i dag leverer GPS-baserede trafikdata til COWI, indsamler sammen med GPS-positionerne også data om brug af vinduesviskere, udendørstemperatur, brug af lygter og indkobling af assistentsystemer som ABS og ESC. Dermed kører i praksis ca. 50.000 vejrstationer nu rundt på det danske vejnet, og de kan alle bidrage til at forbedre den lokale registrering af trafikfarlige vejrforhold.

Bilerne leverer konstant informationer om temperatur, nedbør og glatføre i realtid, og når de indsamlede data kobles med information for, hvor data er indsamlet, kan der skabes et realtidsbillede af de meget lokale vejrforhold, der kan opstå på en vejstrækning.

Informationerne kan anvendes til at varsle trafikanter og derigennem forbedre trafiksikkerheden. Hertil kommer, at der indsamles historiske data, som kan anvendes til at forudsige farlige forhold.

Vil du vide mere?

Jonas Olesen
JOOL@cowi.com
+45 2179 8862

Kirsten Byg Jørgensen
KBJN@cowi.com
+45 5640 1843

Denne artikel er én af mange i en serie om anvendelsesmulighederne for de nye GPS-baserede trafikdata, COWI tilbyder i samarbejde med vores partner, Connected Cars.

Se de øvrige artikler her:

COWI og Connected Cars indgår samarbejdsaftale

Inspirationsmøder om berigede GPS-data og modeller

Inspirationsmøder om data og modeller i den grønne trafikomstilling

Hvor mange biler kunne være elbiler i din kommune?

Turdata og O/D-analyse med GPS-data

Leave a Reply

Discover more from City Creators

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading