City Creators

A COWI blog about Urban Development

Flaskepost fra Rotterdam: Om diversitet, anvendt forskning og innovationsledelse

Leave a comment

20180717_161942

Gennem det meste af 2018 er COWIs erhvervs ph.d., Kristian Løbner, udsendt til et af Europas førende forskerteams inden for innovation af forretningsmodeller. Denne beretning handler om livet i Rotterdam, forskning i forretningsmodeller og innovationsledelse i etablerede virksomheder.

Rotterdam – et arnested for innovation
Med 17 mio. mennesker på et areal, der stort set svarer til Danmark, er Holland et af de mest befolkningstætte lande i verden. Rotterdam, hvor jeg bor for tiden, er både klassisk hollandsk og markant anderledes på samme tid. På den ene side er byen en af de grønneste i Europa med mange (og store) bynære og rekreative områder, hvor møller, kanaler og cyklister smelter sammen. På den anden side har landets største koncentration af arkitekter sat sit umiskendelige præg på byens imponerende skyline, hvor de mere end 160 nationaliteter lever side om side. Med en af verdens største havne har Rotterdam i århundreder været begunstiget af et konstant og stort indtag af ny viden, nye markeder og nye måder at gøre tingene på. Ovenstående kombination sætter desuden rammerne for et af verdens førende universiteter inden for økonomi, forretningsudvikling og ledelse – og som nysgerrig ph.d. og byplanlægger er det utroligt spændende at være her!

Rotterdam School of Management, Center for Business Innovation
Siden maj 2018 har jeg delt kontor med Kevin Heij og Rick Hollen, der sammen med Henk Volberda har udviklet Erasmus Center for Business Innovation. Vi huserer på 7. sal i The Mandeville Building, som med sine 19 etager og knap 1.000 ansatte udgør et vitalt organ for RSM. Forskningscentret arbejder sammen bl.a. tæt med Port of Rotterdam, regeringen, store internationale virksomheder og en række mindre virksomheder. Arbejdet består bl.a. i at tage temperaturen på innovationsmiljøet, udvikle nye metoder for at booste forretningsudviklingen og i det hele taget at bistå Hollandske virksomheder med at udvikle sin konkurrencedygtighed. Centret understøtter bl.a. hollandske ingeniørvirksomheder i at udvikle nye forretningsmodeller i forbindelse med implementering af ny teknologi. Jeg har nu arbejdet her i 2 måneder, holdt 4 ugers ferie, og her er et par uddrag af, hvad jeg har lavet;

  • Deltaget på kursus i Innovation Management.
  • Foretaget ca. 30 interviews med kolleger i COWI om innovation af forretningsmodeller.
  • Diskuteret mine nye kollegers spændende bog om “Reinventing Business Models”
  • Arbejdet på to artikler om, hvordan store projektorienterede virksomheder leder udviklingen af nye forretningsmodeller.
  • Arbejdet på at sætte innovation på dagsordenen for flere afdelinger i COWI.
  • Foretaget en meget grundig empirisk undersøgelse af mindst 100 forskellige specialøl i Holland og Belgien 🙂

Innovationsledelse i etablerede virksomheder
Holland er et sammensurium af diversitet, vestlige værdier og åbenhed, og mange hollandske virksomheder har i årevis sat innovation højt på dagsordenen. Det er naturligvis stadig vigtigt at udvikle nye produkter og nye services, men der hvor guldet ligger begravet er i virkeligheden evnen til at lede udviklingen af nye forretningsmodeller. Det kræver ofte en kulturændring mod en mere tolerant og åben måde at drive en virksomhed på, hvis innovationsevnen, og dermed konkurrenceevnen, skal udvikles. For en snart 90 år gammel projektorienteret virksomhed som COWI er det afgørende, at vi tør udfordre os selv og vores kunder. Og her spiller lederne en afgørende rolle for at sætte arenaen tydeligt op.

Her er i øvrigt et par småbidder for dem, som hungrer efter mere:

  • Boston Consulting Group (2016): Spændende rapport om fremtiden for branche – læse den her
  • Voberda, van den Bosch & Heij (2017): Mine kollegers nye bog om ‘Reinventing Business Models – How Firms Cope with Disruption’ – læse den her
  • Aversa, Haefliger & Reza (2017): Om porteføljer af forretningsmodeller – læse den her
  • Gemünden et al. (2018): Om innovation i projektvirksomheder – læse den her

Vil du vide mere om innovationsledelse og forretningsmodeller?

Kristian Løbner
krlb@cowi.com
+45 4176 0059

Leave a Reply