City Creators

A COWI blog about Urban Development

På cykel over Vejle Fjord

1 Comment

Vejlefjord_cykelbroOplevelsen ved at krydse Vejle Fjord i et transparent rør er en idé, der har potentiale til at blive et nyt vartegn for Vejle og udbygger byens position på landkortet som en ambitiøs by på cykelfronten. Det vil være et spektakulært tiltag og understrege Vejles ambitioner som et cykel- og turistområde.

I Vejle Kommunes mobilitetsplan vises etableringen af en stibro over Vejle Fjord. Broen er den direkte forbindelse mellem de store erhvervs- og boligområder, som er placeret både nord og syd for broen. En cykelforbindelse over broen vil åbne for helt nye muligheder, der vil fremme cyklisme og åbne op for bakkernes begrænsninger. Den forbindelse, der er vist i mobilitetsplanen har Sophus Hjort fra COWI taget op og omsat fra at være en linje på et kort til at være tre forskellige idéer til, hvordan en cykelforbindelse på Vejlefjordbroen kunne se ud.

Idéerne blev præsenteret i et tv-indslag fra TV SYD

2018-06-19 13_34_24-Video_ Vild idé sender cyklister over Vejle Fjord _ TV SYD and 1 more page ‎- Mi

Vi ser 3 mulige placeringer på broen:

A: Transparent cykelrør midt på broen løftet op som en del af midterværnet, som svæver over trafikken og giver fuld udsigt til by og fjord på begge sider

B: Transparent cykelrør hængt på siden af broen, der evt. kan skifte side under broen halvvejs og på en måde give udsigt til både by og fjord

C: Cykelbro hængt op under broens “vinger”, så man er skærmet fra trafikken og får udsigten til by og fjord mellem broens søjler

Alle løsningerne er tænkt meget lukkede både for sikkerhed, men også vindafskærmning.

Projekt vil forbedre fremkommeligheden på Vejlefjordbroen for dem som måtte blive i bilen, fordi forbindelsen vil give flere incitament til at cykle, både pga. af den mere direkte vej, men også fordi man ved at krydse broen kan komme lettere igennem det meget kuperede terræn i Vejle.

Det vil blive en kæmpe oplevelse at komme ud på broen og opleve udsigten fra højden ud over fjord, by og ådal. Derfor skal der også gøres plads til gående, hvilket vil give bridgewalking en ny dimension. En oplevelse som forventes at kunne tiltrække turister og være et udflugtsmål i sig selv og præsentere Vejle Fjord og by på bedste vis.

På baggrund af Vejle Kommunes nye mobilitetsplan har vi udarbejdet et idéoplæg til, hvordan Vejlefjordbroen kunne udnyttes som “fundament” for en cykelforbindelse på over Vejle Fjord. Oplægget er sendt til Vejle Kommune efter tv-indslaget.

For mere information kontakt

Sophus Hjort, SOH@cowi.com, tlf. 5640 6437

One thought on “På cykel over Vejle Fjord

  1. god ide, det ser fedt ud 🙂 men husk at både cykellister og gående skal kunne bevæge sig i begge retninger, samtidigt! hvilket betyder to gående og to cykellister ved siden af hinanden på én gang.

Leave a Reply