Byerne vokser og befolkningstætheden øges. Derfor er rigtig anvendelse af byernes arealer et vigtigt element i udviklingen. Når vi udvikler vore byer, er vi blevet gode til at tænke bæredygtigt ved f.eks. genanvendelse af regnvand, klimasikring, tænke i byrum og intelligent trafikafvikling.
Imidlertid kan et fokus på det, vi i COWI kalder urban jordfordeling, ofte i samspil med gængse, bæredygtige elementer øge summen af værdien for alle involverede parter. Ofte ser vi, at der er et potentiale, som ikke nødvendigvis bliver udnyttet, fordi arealudnyttelsen kan være meget kompleks. Dels grundet de forskellige ejere og brugere samt forhold i og over jorden, der har tilknyttet en række rettigheder. Og dels grundet den værdi byens ejendomme også repræsenterer.
Jordfordeling har længe været brugt på landet, hvor en rationel anvendelse af jorden er en vigtigt produktionsparameter. Her bruges et værktøj, ”Jordfordeling”, til at sikre gode sammenhængende produktionsarealer med fornuftige køreafstande for dem, der dyrker jorden. Det betyder i alt sin enkelthed, at man fordeler jorden bedst muligt ved at indgå aftaler mellem de forskellige ejere. Udover ejere kan andre parametre såsom natur og jagt også tilgodeses. ”Collective Impact” kaldes metoden der sikrer, at en bred vifte af interesser og interessenter bliver involveret.
Når man ser på tilvæksten i de større byer, og ikke mindst prognoserne for byernes vækst de kommende år, så er det tydeligt at de byarealer, der eksempelvis ligger tæt på offentlig transport eller tæt på arbejdspladser og centrum, er de mest efterspurgte. Mange kommuner arbejder med omdannelse af områder, der fra tidligere ofte pladskrævende bynære erhvervsaktiviteter, bryggerier, torvehaller, sygehusdrift og andet, omdannes til regulære boligarealer eller blandede bolig og erhvervsarealer.
Mængden af erhverv, der kan udflyttes, er svindende mens bynære arealer til særligt boliger er stigende. Det efterlader et behov for at undersøge, hvordan man udnytter arealerne bedst, og om der er mulighed for at skabe yderligere arealer til byudvikling og byomdannelse.
COWI bruger principperne fra traditionel jordfordeling og omsætter dem til bynære områder ved ”Urban jordfordeling”. Arealerne i byen er oftest mere komplekse at håndtere, da de arealer der evt. skal ”byttes” kan have forskellige funktioner, plangrundlag eller andre begrænsninger og hermed også meget forskellig værdi. F.eks. er det uhensigtsmæssigt, hvis der ligger uudnyttede byggeretter, forældede bane- eller vejarealer samt arealer, der ikke kan udnyttes optimalt på grund af matriklernes udformning, manglende vejadgang eller begrænsninger fra forældede servitutter.
Urban jordfordeling er ikke trylleri, men kræver vilje og ikke mindst et ekspertsyn på disse forhold, så samtlige aspekter, processer og interessenter medtages i analyserne. Hensigten er at realisere den største samlede værdi, både hvad angår bæredygtighed og økonomi, hvilket kræver tværfaglige teams med byplanlæggere og arkitekter men også fagkundskab fra landinspektører, jurister og økonomer, så der sikres bedre udnyttelse af bynære arealer samt skaber mere værdi. Resultatet af dette bliver en mere optimal fortætning af byerne med høj kvalitet.
Jordfordeling er i dag et værktøj, der efter Jordfordelingsloven kun kan anvendes i det åbne land, hvor blandt andet samtidighed ved ombytningen er et væsentligt forhold. Samtidighed er også centralt ved urban jordfordeling, men uden lovgrundlag skal det gennemføres ved frivillighed fra alle parter. Det kræver en stor indsigt i det forretningsmæssige grundlag og evne til at præsentere markedskonforme forslag med incitamenter for alle involverede parter – både på kort og lang sigt.
Tænk derfor Urban jordfordeling ind i udviklingsprojekter. Alle aktiviteter og ejerformer kan bringes i spil – både aflagte erhvervsarealer, veje, parker og boliger, almene som private.
Der ligger måske en bedre løsning og mere værdi for alle parter!
Vil du vide mere?
Kontakt udviklingschef
Morten Krebs
MTK@COWI.COM