City Creators

A COWI blog about Urban Development

“Styrk Butikslivet” præsenterer: Investering i Holbæk bymidte som attraktion betaler sig

Leave a comment

Holbæk Styrk Butikslivet 9 juni 2016_blog

“Jeg havde blodsmag i munden i 60 dage, men vi nåede det, og nu har vi Danmarks flotteste julebelysning”. Deltagerne i COWIs netværksforløb “Styrk Butikslivet i bymidten” grinede, da Jonas Walter Petersen fortalte om sine første 60 dage i jobbet som citychef i Holbæk.

Det skete, da repræsentanter for kommuner og handelsliv i otte byer var forsamlet i juni måned til tredje og sidste kursusdag i forløbet, der klæder byerne på med den nyeste viden om udvikling af levende bymidter. Undervejs har deltagerne lavet en handlingsplan for deres egen bymidte og dens handelsliv.

Holbæk var valgt som sted for kursusdagen, fordi byen med sine 27.000 indbyggere ikke bare er Nordvestsjællands hovedby og handelscentrum, men også en pionerby inden for samskabelse i bymidten. Her har man i de senere år iværksat flere initiativer, der skal løfte bymidten markant. Den historie blev foldet ud i løbet af dagen, hvor deltagerne også delte egne erfaringer med hinanden. Historien om Holbæk kort:

  • I 2014 begyndte et storstilet projekt, der over en årrække skal omdanne Holbæk til et udendørs kunstmuseum og gøre bymidten til en attraktion. Hvert andet år tilføres nye kunstværker, og der er allerede mere end 2000 mennesker, der har været på besøg og har købt billetter til rundvisning i bymidten. En del af dem handler og spiser også i byen, og en privat forening står for rundvisningerne.
  • I 2015 blev der dannet et Byforum, som forener detailhandel, grundejere, erhvervsliv, kommune og Sjællandske Medier. Målet er at skabe en attraktiv og oplevelsesrig bymidte som motor for vækst og udvikling i hele kommunen, og kommunen bidrager med 1,7 mio. kr. årligt, mens de andre aktører bidrager med pt. ca. 800.000 kr.

Den nye konstruktion har skaffet finansiering til en fastansat citychef, og deltagerne fornemmede tydeligt, hvor meget energi det havde tilført i Holbæk. Erfaringen fra både danske og udenlandske bymidter er, at en fuldtidsansat person med de rigtige kompetencer betyder meget for udviklingen i  bymidten, og på kurset er deltagerne blevet præsenteret for forskellige organiserings- og finansieringsmodeller.

  • I 2015 dannede private erhvervsfolk Holbækfonden, hvor alle aktører kan pulje deres midler og på den måde samfinansiere ambitiøse kulturprojekter, events mv. i bymidten. Fondens formand Steen Marslew fortalte deltagerne om private aktørers interesse i at bidrage også økonomisk til en attraktiv bymidte.
  • Endelig er Erhvervenes Hus i 2016 dannet direkte på handelsstrøget – her holder bl.a. Byforum, Citychefen, Turistinformationen og Vækstfabrikken til.

Om formiddagen holdt Citychef Jonas Walter Petersen oplæg og viste rundt i bymidten, hvor deltagerne også besøgte den nyåbnede filial af Landmad.dk, der kombinerer udsalg af kvalitetsfødevarer med cafe. Ejeren fortalte om konceptet, der er under ulrulning til hele landet, og flere deltagerbyer blev interesserede i at få en filial af kæden i deres egen bymidte.

Efter frokosten viste kultur- og fritidschef Brian Ahlquist rundt i bymidtens kunstværker og fortalte om den strategiske baggrund for arbejdet med kunst i bymidten.

Dagen sluttede med, at deltagerne præsenterede deres handlingsplaner for hinanden, og deltagerne evaluerede dagen med 4,0 ud af 5 mulige point. Samtlige deltagere svarede, at de ville anbefale forløbet til andre.

Som formand Per Maegaard fra Bogense Handelsstandsforening sagde ved afslutningen: “Vi har simpelthen fået så mange ideer med hjem, at nu handler det bare om at holde os selv fast på at få det gjort”.

Forløbet gennemføres igen i foråret 2017.

Vil du have besked, når programmet er klart?

Anne Sophie Hjermind
ashj@cowi.com
+45 2679 2370

 

Leave a Reply