City Creators

A COWI blog about Urban Development

Ildsjælene fra Skælskør har vendt udviklingen: Fra tomme butikslokaler til kunstnernes by

Leave a comment

Skaelskor_blog

For seks år siden var der mange tomme butikslokaler i Skælskør – i dag summer byen af liv fra keramikværksteder, designere, glaskunstnere mv., der præger livet i den sjællandske købstad med 6.500 indbyggere. Samtidig er der kommet nye butikker til. Det er lykkedes at vende udviklingen og skabe fornyet fremgang i den lille by, der bobler af aktivitet og ildsjæle.

Den historie blev foldet ud, da ca. 30 repræsentanter for otte danske byer mødtes i Skælskør 20/5 til anden kursusdag i COWIs forløb “Styrk butikslivet i bymidten”. Over tre kursusdage bliver deltagerne klædt på med cases og konkrete eksempler på, hvordan bymidterne kan styrkes i en tid, der er præget af koncentration i detailhandlen og udfordringen fra nethandlen. Dagene holdes i tre byer, der med held har anvendt forskellige strategier. Undervejs arbejder deltagerne med handlingsplaner for deres egne byer.

Man kan roligt sige, at ildsjælene fra Skælskør tog deltagerne med storm. Der stillede hele fem lokale ildsjæle op – fra kunstforeningens formand til direktøren for keramikcentret Guldagergård. Energien imellem dem var tydelig – sammen driver de byen fremad, og de har det sjovt imens. “Den sidste torsdag i måneden mødes alle foreninger, butikker, virksomheder mv. til en kop kaffe kl. 8-9 i bymidten. Det er noget af det bedste, vi har gjort – der er ingen dagsorden, og efter en time er alle opdaterede på de andres projekter, og der opstår nye ideer”, fortalte Metha Molsted fra Kunstnerlavet KIT.

Betydningen af netværk, organisering og ildsjæle blev tydelig, men også det gode samspil med Slagelse Kommune, der bl.a. har renoveret hovedgaden og er tovholder på en bymidtegruppe, der mødes nogle gange om året. På den guidede byvandring besøgte deltagerne også vinhandleren med Danmarks største udvalg af portvin, som netop er flyttet til nye, kæmpestore lokaler direkte på handelsstrøget. Det gav anledning til en snak om “dygtige detailhandlere”, og hvordan man som kommune kan hjælpe detailhandlen med kompetenceudvikling.

Deltagerne evaluerede udbyttet af dagen med 4,2 ud af 5 mulige point. Mette Rønning Steffensen fra Lyngby-Taarbæk Vidensby forklarede til Sjællandske Medier, hvad hun tog med hjem:

“Jeg kommer hjem med en masse inspiration. Det er interessant at høre, hvordan man virkelig har fået sat frivillige i spil her i byen. Det er spændende at se, hvordan man er kommet så langt for relativt få midler. Og det er inspirerende at se, hvor meget det betyder, at der er ildsjæle og stor energi i byen”.

Tredje og sidste kursusdag holdes i Holbæk 9/6, hvor bl.a. grundejernes rolle i bymidten og modeller for kollektiv finansiering af by- og kulturprojekter vil være på dagsordenen. Derefter færdiggøres handlingsplanerne for de enkelte byer.

Forløbet “Styrk Butikslivet” gennemføres igen i foråret 2017. Vil du have besked, når programmet er klart, så send en mail til undertegnede.

Anne Sophie Hjermind
ashj@cowi.com
+45 2679 2370

Leave a Reply