2016 04 Vejle SB 1 mødegang 038_blog

Vejret var blandet, men humøret godt, da 30 deltagere fra 8 byer mødtes 27/4 i Vejle for at deltage i første af tre kursusdage under overskriften “Styrk Butikslivet i Bymidten”. Her bliver deltagerne klædt på med en hel værktøjskasse af indsatser, der kan bruges både i mindre og større byer. Undervejs deler deltagerne erfaringer med hinanden og arbejder med en handlingsplan for deres egen bymidte.

Inden forløbet har COWI været rundt og se på alle byerne og talt med repræsentanter for den lokale detailhandel. Den viden er brugt til at skræddersy indholdet i forløbet, så der fra første færd er helt konkrete anbefalinger til den enkelte by. Det kan fx være at aktivere døde strækninger i bymidten for at styrke kundeflowet eller arbejde på at få en cafe til byen, så kunderne har lyst til at blive længere.

“Det er utrolig vigtigt at skabe en koncentreret bymidte, hvor detailhandel, cafeer, biograf og andre byoplevelser ligger tæt sammen. Og vi satser på kvalitet i bymidten – investerer gerne lidt ekstra for, at det ser ordentligt ud”, var blandt Bodils Øllgaards pointer. Hun er Vejle Kommunes projektudvikler og detailhandelsekspert og viste deltagerne rundt i bymidten.

Turen startede i Bylaboratoriet, hvor Vejle Kommune udstiller planer for byens udvikling, og som fungerer som en god ramme om dialogen med borgere, grundejere, investorer og andre interessenter. Deltagerne kunne ved selvsyn konstatere, at Vejle Kommune har succes med sin aktive tilgang til bymidten og den tætte dialog med bl.a. private aktører om, hvordan bygninger og byrum skal udformes til alles bedste.

I løbet af dagen blev der talt meget om, hvordan skaber man et effektivt samarbejde i en bymidte, så alle synergierne bliver forløst. Jan Birk Knudsen, chef for Vores Ikast, fortalte, hvordan man har skabt et helt nyt bysamarbejde i den midtjyske by, og hvordan medlemstallet i foreningen er tredoblet på bare 15 måneder.

COWI fortalte om aktuelle erfaringer med at styrke butikslivet i mindre og mellemstore byer, og om alt det, der kan gøres for at klare skærene i en tid med koncentration af detailhandlen og stigende nethandel. Fra Lyngbys 54.000 til Bogenses 3700 indbyggere er der naturligvis et spring, men mange af grebene er faktisk det samme.

Deltagerne mødes igen 20/5 i Skælskør og i endnu en spændende bymidte 9/6 til tredje og sidste kursusgang. COWIs eksperter suppleres af eksterne oplægsholdere og lokale ildsjæle. Og hver gang er der rundvisning i værtsbyens bymidte. Undervejs arbejder deltagerne videre med handlingsplanerne, som færdiggøres, når forløbet er slut.

Der er deltagere fra følgende byer (indbyggertal i parentes): Lyngby (54.000), Viborg (40.000), Helsinge (8.100), Bjerringbro (7.500), Otterup (5.000), Bogense (3.700), Søndersø (3.100) og Stoholm (2.500). Forløbet blev gennemført i 2015 med fem deltagende byer og planlægges gennemført igen i foråret 2017.