City Creators

A COWI blog about Urban Development

Skræddersyet studietur til nordtyske byer gav inspiration til udvikling af Fredericias bymidte

Leave a comment

Studietur_Blog

I 2015 tog Fredericia Kommunes By- og  Teknikudvalg og Kultur- og Idrætsudvalg på studietur til tre nordtyske byer for at se på god bymidteudvikling og hente inspiration. Studieturen varede to dage med et tæt program. Programmet var tilrettelagt af COWI, der også stod for rejseledelse og afrapportering.

Planlægger Helle Neigaard, Fredericia Kommune, siger om udbyttet af studieturen og samarbejdet med COWI: “COWI kender Fredericia rigtig godt fra deres arbejde med detailhandelsanalyser, og ved hvad vi har fokus på. For os var det derfor et oplagt valg at COWI også arrangerede vores studietur. Turen havde det helt rigtige fokus i forhold til, hvordan man kan kombinere detailhandel med kultur og bylivsaktiviteter, hvilket vi gerne ville blive klogere på.Læs mere om de to dage her i indlægget og bliv inspireret.

På turens første dag besøgte gruppen Flensburg med handelsgaden Rote Strasse, som er et charmerende miljø af 40 specialbutikker, cafeer mv. koncentreret på 200 meter. Handelsstandsforeningen fortalte om gadens udvikling og det stærke sammenhold mellem grundejere, liberale erhverv og butikker. Grundejerne har medfinansieret udviklingen. Også Flensburgs gågade er sat flot i stand og bugner af butikker. Her har grundejerne medfinansieret udviklingen i form af et Business Improvement District.

I Hamburg oplevede gruppen kvarteret Neustadt med charmerende, individuelle møbel- og designbutikker, kunstgallerier, kaffebarer mv. Kvarterets profil er udviklet over de seneste 10 år af en kvartermanager, som arbejder tæt sammen med kommune, grundejere, butikker og øvrige aktører i bymidten. Han har bl.a. etableret en historisk oplevelsesrute, der skaber sammenhæng i kvarteret. Gruppen besøgte også HafenCity, som er Hamburgs nye bydel ved vandet.

Dag 2 startede med besøg i bydelen Harburg, der har et stort frugt- og grøntmarked, der er åbent seks dage om ugen. Markedet optimeres nu yderligere ift. parkering, adgangsforhold og åbningstider. En pop-up-butik og en kunstcafe etableret i en tunnel var herefter to kreative og overraskende indslag.

Turens sidste punkt var byen Dannenberg (8000 indbyggere) 100 km øst for Hamburg. Her har man i de senere år arbejdet målrettet, og med succes, med at udvikle bymidten. 22 tomme butikslokaler er aktiveret, der er etableret et “varehus” for lokalproduceret kunsthåndværk, generationsskifter understøttes aktivt og et nyt handelsområde er etableret i god sammenhæng med bymidten. Der er i dag ingen tomme butikslokaler i bymidten, der er stigende kundestrøm og det kan betale sig at investere i bymidten.

I alle byer mødte gruppen lokale ressourcepersoner, der fortalte om projekterne.

COWIs afdeling for Plan og Trafik har stor erfaring med studieture for kommuner og har alene i 2015 udarbejdet ture, med forskellige fokus, for Roskilde Kommune, Randers Kommune, Skanderborg Kommune, Hjørring Kommune, Københavns Kommune, Frederiksberg Kommune og hhv. KLs Teknik- og miljøudvalg og Arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg.

Vil du høre mere om vores erfaringer med studieture og bymidteudvikling, så kontakt:

Emma Lorenzen
emlo@cowi.dk
+45 5640 46 24

Leave a Reply